Als vormgever met een achtergrond in architectuur, interieurarchitectuur en productontwikkeling krijg ik regelmatig opdrachten op het gebied van meubelontwerpen.
Voor een opdracht (2019) om een rariteiten cabinet te ontwerpen heb ik gebruik gemaakt van de getallenreeks van Fibonacci, een Italiaanse handelaar en wiskundige uit de 12e/13e eeuw.

In eerste instantie wilde ik met de Gulden Snede de maatvoering van het ontwerp bepalen. Immers, in de 16e en 17e eeuw was het rariteiten cabinet evenals de "Divinia Proportione'" (later de Gulden Snede genoemd)  zeer populair. Het getal van de Gulden Snede is PHI=1,618.
De getallenreeks van Fibonacci
 leest als 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34, 55, 89 etc., waarbij een getal altijd de som is van de vorige twee getallen. Het interessante is dat wanneer je in de Fibonacci reeks een getal en het getal daarvoor op elkaar deelt de uitkomst bijna de Gulden Snede is (bijv. 21:13 =1,615).
Er is dus een aantoonbare relatie tussen de Fibonacci reeks en de Gulden snede.

Ik besloot de uitdaging aan te gaan en deze getallenreeks als uitgangspunt te gebruiken. Al werkend aan het meubelontwerp raakte ik geïntrigeerd door die reeks en vroeg mij af of ik die in ‘het platte vlak’ als een aantrekkelijke grafische voorstelling zou kunnen weergeven. En dan niet als de -tig maal afgebeelde "Nautilus" schelp, maar echt helemaal anders !

Ik ben dat gaan onderzoeken en ben, zonder een voor opgezet plan, met de getallen gaan spelen. Als een ‘homo ludens’ (spelende mens) zoals Johan Huizinga dat beschreef.
Of, zoals ik mijzelf zie, als een onderzoekend vormgever. Want zo kom ik uiteindelijk tot resultaten; deels is het een stapsgewijs, rationeel  proces, deels een creatief proces waarin de inval van het moment en de intuïtie een rol speelt.

Meestal leidt de ene stap tot de andere en uiteindelijk tot een resultaat waarvan ik op dat moment vind dat het “af” is. En af en toe blijkt het een doodlopend spoor te zijn. Dan leg ik het ontwerp opzij  (voor later, of definitief) en begin ik opnieuw. Het uiteindelijke ontwerp is het resultaat van veel onderzoeken, proberen, verfijnen en een flinke dosis ‘verrassingen’.
Ik ben geen wiskundige en ik probeer met mijn door Fibonacci geïnspireerde ontwerpen ook niets te bewijzen of aan te tonen. Behalve misschien dat je met getallen ook andere dingen kunt doen dan optellen en aftrekken. Het ‘niet voor de hand liggende’ gebruik van die getallen boeit me.

Dat resulteerde in 2019 in de eerste serie : “Verkenning”. Letterlijk een verkenning, die verrassende resultaten opleverde.
In 2020 heb ik een tweede serie ontworpen : “Vierkant en Streep”. Anders dan de eerste serie heb ik me hier wel een beperking opgelegd, namelijk het vierkant en de streep. Die bewust opgelegde beperkingen zijn, naast het gebruik van de getallenreeks, een extra uitdaging.


De Fibonacci getallen zijn altijd het uitgangspunt en de leidraad, maar niet persé herkenbaar in het eindresultaat. Bijvoorbeeld het getal 3 interpreteer ik soms als 3 mm, of als 3 cm of als factor 3. Dat kan een lengtemaat zijn, een diktemaat, een onderlinge afstandsmaat, een getal in de mengverhouding van kleuren etc.

Ten behoeve van de vlakverdeling en het lijnenspel voeg ik kleur en/of rotaties toe.
De kleuren die ik gebruik zijn de druk kleuren Cyan, Magenta, Yellow en K (=Black), die ik digitaal samenstel vanuit de getallenreeks of verdun met behulp van het getal PHI. Ook de rotaties worden bepaald met behulp van PHI. Daarbij gebruik ik PHI niet als een meetkundige verhouding maar als een factor.

Voor het formaat heb ik gekozen voor het vierkant, in principe 34x34 cm, maar soms 55x55 of 89x89cm.
Dat zijn alle drie Fibonacci getallen. Ik vind een vierkant een mooie en sterke vorm, net zoals een cirkel. Die is binnen het vierkant soms terug te vinden als cirkel of als cirkelsegment of, minder zichtbaar, in de rotaties.

Ik maak de ontwerpen met behulp van CAD software, die ik daarna met grafische software gereed maak voor de drukker.

Ik ben een onderzoekende vormgever. Dat onderzoek bracht mij bij het proces van Giclée drukken en Giclée prints.
Dat vind ik goed passen bij het exacte karakter van mijn ontwerpen.
lees minder ...

ga naar de Prints serie 1 "Verkenning"
of
lees verder over mijn Giclée prints

Phi2Art bij Saatchi e.a.

Saatchi Art
Artmajeur
Onlinegallery

Nieuws

mei 17-2021
Af en toe schrijf ik op mijn blog DESIGNkeus.nl een column over mijn prints. Voor wie het interesseert.

april 9-2021
Expositie In Galerie Espace Enny geopend
3 april opende de expositie Oud&Nieuw.
Te zien tot mei 10-2021
www.espaceenny.nl

maart 10-2021
Nationale Kunstdagen
Mijn geometrisch-abstracte computer ontwerpen zijn te zien op de beurs 'Nationale Kunstdagen' in Nieuwegein. 06-11 en 07-11. PREVIEW

december 12-2020
Grazie a Fibonacci
Slecht nieuws : ART ARNHEM is definitief afgeblazen en zal in de combinatie Kunstbeurs/ Eusebiuskerk ook  niet meer terugkeren.
Goed nieuws : van 03-04-21 t/m 09-05-21 is een selectie uit Serie 1 en 2
te zien bij Galerie Espace Enny te Laag Keppel.


november 4- 2020
Grazie a Fibonacci
Zojuist werd bekend dat de kunstbeurs ART ARNHEM is uitgesteld tot 
9 en 10 januari 2021.
Heel jammer, maar begrijpelijk.
Maar mocht u voor 5 december of kerst een Gicleé print willen kopen
dan geldt van 28 nov. t/m 31 dec. ook de speciale beursprijs van €400,-
per print, incl. verzendkosten en certificaat van echtheid. 

september 2020
Grazie a Fibonacci
Onder deze titel worden de 13 prints uit de serie "Verkenning",
tentoongesteld  op de Art Arnhem. Te zien op 28 en 29 november in de Eusebiuskerk/Arnhem. Stand 63.

log oArtArnhem

juli 2020
Een foto van de print "Opgesloten Trapezia",  in een zwarte, strakke lijst. Mooi !

Gesloten Trapezia_Jan Willem Hensse_Phi2Art
 

 juni 2020
Een originele foto van de print "Banen", vers uit de koker. Toegezonden door een koper uit Amsterdam.
Bedankt !

Serie 1 "Banen"

mei 2020
De actie 'We Care Art'  (een kunstwerk voor iemand in de zorg) van Online Gallery is beëindigd.  Het door PHI2ART gedoneerde werk "the Wedgwood Blues" is gewonnen door een verpleegkundige van de IC afdeling  van de NoordWest Ziekenhuisgroep.
Gefeliciteerd !


 

 

 

© 2019 - 2021 PHI 2 ART | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel